Terug naar Recepten

Hollandse Kaassoep

Gepubliceerd op:

* 150 gr Extra Belegen of Oude kaas, geraspt

* 40  gr  Boter

* 40 gr   Bloem

* 1 ui, fijn gesneden

* 1 ltr Bouillon

* 125 ml Melk

* 1 Eidooier

* Gehakte kruiden: Peterselie, Bieslook

* 2 sneetjes Brood ( wit of bruin)

* Olie

* Knoflook

 

Roux maken; uitje fruiten in boter, is het uitje glazig dan de bloem erbij, bloem laten garen.

Bouillon in gedeeltes toevoegen, aan de kook brengen en 10 min laten koken.

Gerapste kaas erbij en roeren totdat er een glad mengsel ontstaat.

Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

Eidooier los kloppen met de melk, door de soep roeren en verwarmen.

Croutons bakken; olie in de pan met een fijngesneden teentje knoflook. Brood ontkorsten en in blokjes snijden.

Kort bakken in de pan.

Croutons met de gehakte kruiden op de soep doen op het moment van serveren.

Friese Salade

Friese Salade
Voor 4 personen 400 gram Friese nagelkaas 4-8 bladen ijsbergsla 5 korte stengels bleekselderij 1 handje witte rozijnen 2 el maïsolie 1 el citroensap zout en versgemalen peper 1 tl suiker 2 el fijngehakte peterselie Was de stengels bleekselderij en ontdoe ze van de draden. Snijd de bleekselderij en kaas in smalle reepjes. Maak een sausje van olie, citroensap, zout, versgemalen peper en suiker. Meng de saus met peterselie, bleekselderij, rozijnen en kaas en schep het geheel goed dooreen. Schik, afhankelijk van de grootte, 1 of 2 bladen gewassen ijsbergsla op de borden en schep hierin een portie van het mengsel.
 

Fryske Tsiis fondue

Fryske Tsiis fondue
(Friese Kaasfondue) * 250 gram Tynethaler * 2x1\2 eetlepel Maizena * Camembert * 3 dl witte wijn * 6-8 eetlepels cider   Rasp de Tynethaler en schep er 1\2 eetlepel maizena doorheen. Snijd de camembert zonder korst in blokjes en schep er een 1\2 eetlepel maizena doorheen. Wrijf de fonduepan in met een teentje knoflook.  Giet de witte wijn in en pan en breng deze op een laag vuur aan de kook. Roer er beetje voor beetje de Tynethaler door en roer tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg de camembert toe en blijf roeren todat die gesmolten is. Voeg de cider toe en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Lekker om te dippen cherry-tomaatjes, Opperdoezer Ronde, mosselen, komkommer en natuurlijk lekker desembrood.
 

Een greep uit ons assortiment

Boerenkaas

Hollandse kaas

crackers en koekjes

Cadeaumanden

Delicatessen

Buitenlandse kaas

Olijven en Tapas

Noten

Wijnen